11


marca

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

By zapewnić witaminom maksymalną wchłanialność, a organizmowi zdrowie i witalność, pamiętaj, które z witamin rozpuszczają się w wodzie, a które w tłuszczach. Tylko tak będziesz mógł przyjmować je w sposób prawidłowy!


Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 


Retinol, cholekalcyferol, tokoferol oraz fitochinon i menadion. Brzmi zagadkowo? Retinol to witamina A, cholekalcyferol - D, tokoferol jest witaminą E, fitochinon i menadion natomiast - witaminą K. Oto krótka lista witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.


Jak przyjmować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach


Zwracaj uwagę na sposób, w jaki przyjmujesz witaminy. Polecana jest oddzielna suplementacja witamin rozpuszczalnych w wodzie i osobna witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Grupę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach warto przyjmować wraz z pożywieniem z dodatkiem tłuszczy. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w wodzie, powinno się przyjmować po, a nie przed posiłkiem. Jeśli nie zastosujesz się do tej zasady, część witamin może nie zostać przyswojona przez organizm, co więcej: suplementacji musisz dokonywać regularnie, jeśli faktycznie pragniesz czerpać z niej korzyści.


Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - charakterystyka


Należy pamiętać, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach można szybko przedawkować. Dzieje się tak, ponieważ magazynowane są w tkankach bogatych w lipidy. Jeśli w organizmie wystąpią zaburzenia trawienia i wchłaniania tłuszczów, może to spowodować braki witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.


Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - tabela 


witaminy rozpuszczalne w tłuszczach tabela

Komentarze (0)