24


marca

Sok z imbiru z wyciskarki. Zdrowie zamknięte w butelce

Imbir co do zasady kojarzy nam się z dodatkiem do rozgrzewającej herbaty w zimowe wieczory lub, dla smakoszy, z piwem imbirowym. Jednak to nie jedyne zastosowanie tej słynnej rośliny. Zalety imbiru odkryli wiele wieków temu Azjaci i cenią ją do tego stopnia, że stanowi składnik praktycznie każdej tamtejszej potrawy ze względy tak na smak i aromat, jak i, a może przede wszystkim, właściwości prozdrowotne. Imbir wykorzystywany jest do leczenia i łagodzenia wielu objawów chorób. Jest to roślina o właściwościach rozgrzewających, ułatwiających trawienie, przyspieszających przemianę materii. Dodatkowo redukuje stany zapalne, łagodzi kaszel i ból gardła, obniża gorączkę, pomaga na mdłości, a także ma działanie przeciwwirusowe. Dlatego warto wprowadzić go w swojej codziennej diecie, zarówno pod postacią dodatków do potraw jak i soków.

Sok z imbiru z wyciskarki

Wyciskarka do owoców kojarzy nam się głównie z sokami z cytrusów czy marchwi i jabłek. Jednakże nie ograniczajmy się w możliwościach jakie daje wyciskarka i użyjmy jej do przygotowania między innymi imbirowego eliksiru zdrowotnego, jak również imbirowych napojów energetycznych.

Zdrowotny eliksir imbirowy

Do jego przygotowania potrzebujemy cytryny, którą obraną i pokrojoną w kawałki wrzucamy do wyciskarki wraz z imbirem. Otrzymany sok mieszamy z 1 litrem przegotowanej, letniej wody w której uprzednio rozpuszczamy 5 łyżek naturalnego miodu. Nasz eliksir rozlewamy w małe buteleczki i przechowujemy w lodówce. Zaleca się, aby syrop imbirowy spożywać każdego dnia, co znacznie wpłynie na ogólną poprawę naszego zdrowia i uchroni przed ewentualnymi infekcjami.

Szukasz ciekawych przepisów na sok imbirowy z wyciskarki ? Zobacz więcej na https://hurompolska.pl/blog/przepisy/syrop-imbirowy/  >>

Energetyczny sok z imbiru

Przygotowanie tego napoju jest dziecinnie proste i zajmuje kilka minut, a do jego stworzenia potrzebujemy wyłącznie naszej wyciskarki. Dodatkowo możemy zrobić jego większą ilość, bowiem przechowywany w lodówce nie ciemnieje, nie traci smaku i jest dobry do spożycia przez tydzień.
Sok ten jest specjalnie polecany osobom ceniącym sobie zdrowe porcje energii, a jednocześnie lubiące cytrusy, smak imbiru, napoje rozgrzewające i zdecydowane, ostre smaki.
Mała podpowiedź, jeśli po zrobieniu soku uznamy, że jest zbyt ostry, dodajmy wody lub soku. Dodatkowo możemy wykorzystać go jako baza do domowych lemoniad. Nada on naszemu napojowi wyrazistego i orzeźwiającego smaku.
Do stworzenia tej bomby energetycznej potrzebujemy około 50 g świeżego imbiru, 3 – (w zależności od upodobań) duże jabłka, najlepiej twarde i soczyste i 2 cytryny. Dla fanów, polecam dodanie odrobiny kardamonu.
Gdy już zgromadzimy wszystkie produkty, obieramy cytrynę a jabłka i imbir myjemy i wszystko kroimy na kawałki. Całość przemiennie wkładamy do wyciskarki. Pierwszą szklankę soku spożywamy od razu. Resztę przelewamy w butelki i przechowujemy w lodówce.
Oczywiście podany przepis stanowi wersję podstawową. Do soku można dodać inne cytrusy, miód. Co kto lubi.
Tak czy inaczej sok ten daje więcej energii niż kawa, a jednocześnie, dzięki imbirowi, chroni nasz organizm.

Komentarze (0)