20


czerwca

Jakie witaminy, wartości odżywcze mają pieczarki?

Jakoś tak się zwykło mawiać, że grzyby nie mają żadnych właściwości odżywczych. Są ciężkostrawne, nie mają witamin i minerałów. Czy aby na pewno? W przypadku pieczarek nie można być takim surowym w osądzie. Okazuje się, że te najczęściej uprawiane grzyby są lekkostrawne, posiadają również wartości odżywcze. Jakie?

Dlaczego warto uprawiać pieczarki?

Pieczarki są najchętniej uprawianymi grzybami na świecie. Są bardzo uniwersalne. Sprawdzają się w daniach kuchni wielu regionów. Mają dość delikatny smak. Mogą wzbogacać danie, a mogą być jego bazowym składnikiem. A to, za co je doceniamy najbardziej, to fakt, że są dostępne przez cały rok. Co więcej, wcale nie trzeba ich kupować – można je uprawiać samodzielnie. Jak? Wystarczy odpowiednie podłoże. Są to grzyby o małych wymaganiach. Aby szybko zacząć uprawę, podłoże pod uprawę pieczarki możesz zamówić online, wybierając spośród produktu fazy II lub III. Odpowiednia ściółka ze wsianą i przerośniętą grzybnią to gwarancja szybkiego wzrostu grzybów. Plony z gotowego podłoża nie są jednorazowe. Właśnie dlatego warto samodzielnie uprawiać pieczarki, żeby zawsze móc ściąć świeże i cieszyć się ich smakiem. Czy tylko nim? Okazuje się, że nie. Pieczarki mają również wartości odżywcze. Jakie?

Jakie wartości odżywcze mają pieczarki?

Grzyby to znakomite źródło składników odżywczych, posiadają je również pieczarki. Zalicza się je do żywności funkcjonalnej, a więc takiej, która nie tylko odżywia organizm, ale i wpływa na niego wzmacniająco. A jakie wartości odżywcze mają pieczarki? Znajdziemy w nich wapń, który zapewnia zdrowie, siły witalne i dobre samopoczucie. Pieczarki mają również w składzie żelazo, tak potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Dostarczają organizmowi również magnez i cynk. W pieczarkach znajdziemy też miedź, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania narządów oraz mangan.

Jakie witaminy mają pieczarki?

Przyjęło się, że grzyby nie mają właściwości odżywczych, a tym bardziej nie zawierają witamin – te wiążemy jedynie z warzywami i owocami. Tymczasem jak się okazuje – mają ich i to całkiem sporo. Jakich? Jakie witaminy znajdziemy w pieczarkach? Warto je jeść ze względu na niacynę. To witamina znana jako PP lub B3, która pomaga zamienić spożywaną żywność w energię potrzebną organizmowi do działania. Pieczarki zawierają również ryboflawinę. To witamina B2, która wspomaga centralny i obwodowy układ nerwowy, odpornościowy i pokarmowy. W pieczarkach znajdziemy również tiaminę i kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, a ta jest niezbędna do procesu wytwarzania komórek krwi oraz pomaga przekształcić spożywany pokarm w energię. Pieczarki mają również witaminę B5, która uczestniczy w przemianach metabolicznych białek, węglowodanów i tłuszczów oraz B12 – kobalaminę, która wpływa pozytywnie na funkcjonowanie i rozwój mózgu, ale też wzmacniania układ odpornościowy, wspomaga dojrzewanie czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Pieczarki są również źródłem witamin C, D i E. Jak widać, znajdziemy w nich mnóstwo dobroczynnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmowi witamin.

Artykuł partnera

Komentarze (0)