Witamina A
Związki z grupy retinoidów, do których zaliczana jest witamina A pełnią kluczową rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, są rozpuszczalne w tłuszczach. W organizmie człowieka witamina A gromadzona jest w wątrobie i tkance tłuszczowej pod postacią retinolu. Związek chemiczny, który produkuje czerwone krwinki, wspomaga proces gojenia się ran oraz poprawia wygląd skóry.
Najważniejsze funkcje jakie wykazuje witamina A to kojące działanie na warstwę rogową naskórka. Przyczynia się to do jego odnowy, wpływa na funkcje regulacyjne skóry. Oddziałuje ponadto na syntezę białek oraz ogólny metabolizm komórkowy w tym podziały komórkowe. Jest niezbędna do poprawnego widzenia, wpływa na wzrost kości, paznokci oraz włosów.
Witamina A - występowanie
Witamina A, którą można znaleźć w marchwi, szpinaku oraz dyni czy natce pietruszki występuje pod postacią prowitaminy. Zostaje ona później przekształcona w retinol, który gromadzony i magazynowany jest w wątrobie. Do czynienia z retinoidami można mieć w przypadku produktów takich jak wątroba, tran, mleko oraz jajka. Dzienne dawkowanie witaminy A u osoby dorosłej powinno oscylować na poziomie 900µg.
Niedobór witaminy A
Aby ustrzec się przed niedoborem witaminy A warto przenieść się na dietę opartą o właściwe substancje odżywcze lub zastosować odpowiednią suplementację. Kobiety w ciąży, alkoholicy a także palacze i osoby pracujące przed komputerem, powinny zwiększyć codzienną dawkę na witaminę A. Niedobór najczęściej uaktywnia się poprzez:
- Niewyraźne widzenie po zmierzchu
- Zahamowanie wzrostu
- Wypadanie włosów i łamliwość paznokci
- Spierzchniętą i suchą skórę
- Większą podatność na infekcje bakteryjne oraz wirusowe
- Pojawienie się trądziku, wyprysków
- Niedobór retinolu może również wpłynąć na powstawanie zmarszczek. Beta-karoten, który jest produktem wyjściowym do syntezy tej witaminy ma zdolność do wiązania wolnych rodników.
Nadmiar witaminy A
Hiperwitaminoza to przedawkowanie witamin w organizmie, które również jest możliwe. Najczęstsza przyczyną nadmiaru związków chemicznych jest nieodpowiedzialne stosowanie suplementów diety, które kładą nacisk na stężenie witaminy A. Ponieważ związek ten magazynowany jest w wątrobie może okazać się toksyczny dla zdrowia całego organizmu. Najczęściej wymieniane objawy hiperwitaminozy witaminy A to:
- Nudności, wymioty
- Nadpobudliwość
- Częste bóle głowy, stawów oraz mięśni
- Powiększenie się wątroby
- Zmiany skórne
- Mniejsza zawartość wapnia w kościach
Witamina A - produkty
Występujące w żywności związki chemiczne w tym witamina A posiadają rozmaitą aktywność biologiczną. Karotenoidy są mniej przyswajalne i wykorzystywane z produktów spożywczych niż retinol. Według specjalistów, spożytkowanie beta-karotenu jest aż 6-krotnie mniejsze niż retinolu, a innych karotenoidów nawet 12-krotnie. Jakie powinno się stosować produkty, które będą dostarczać witaminę A? Są to przede wszystkim: mleko, sery dojrzewające, jaja, łosoś, makrela wędzona, masło, marchew, brokuły, papryka czerwona, pomidor, brzoskwinia czy śliwki.
Komentarze (0)