15


kwietnia

Witamina A

Związki z grupy retinoidów, do których zaliczana jest witamina A pełnią kluczową rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, są rozpuszczalne w tłuszczach. W organizmie człowieka witamina A gromadzona jest w wątrobie i tkance tłuszczowej pod postacią retinolu. Związek chemiczny, który produkuje czerwone krwinki, wspomaga proces gojenia się ran oraz poprawia wygląd skóry. 

Najważniejsze funkcje jakie wykazuje witamina A to kojące działanie na warstwę rogową naskórka. Przyczynia się to do jego odnowy, wpływa na funkcje regulacyjne skóry. Oddziałuje ponadto na syntezę białek oraz ogólny metabolizm komórkowy w tym podziały komórkowe. Jest niezbędna do poprawnego widzenia, wpływa na wzrost kości, paznokci oraz włosów. 

Witamina A - występowanie

Witamina A, którą można znaleźć w marchwi, szpinaku oraz dyni czy natce pietruszki występuje pod postacią prowitaminy. Zostaje ona później przekształcona w retinol, który gromadzony i magazynowany jest w wątrobie. Do czynienia z retinoidami można mieć w przypadku produktów takich jak wątroba, tran, mleko oraz jajka. Dzienne dawkowanie witaminy A u osoby dorosłej powinno oscylować na poziomie 900µg.

Niedobór witaminy A

Aby ustrzec się przed niedoborem witaminy A warto przenieść się na dietę opartą o właściwe substancje odżywcze lub zastosować odpowiednią suplementację. Kobiety w ciąży, alkoholicy a także palacze i osoby pracujące przed komputerem, powinny zwiększyć codzienną dawkę na witaminę A. Niedobór najczęściej uaktywnia się poprzez:

  • Niewyraźne widzenie po zmierzchu
  • Zahamowanie wzrostu
  • Wypadanie włosów i łamliwość paznokci
  • Spierzchniętą i suchą skórę
  • Większą podatność na infekcje bakteryjne oraz wirusowe
  • Pojawienie się trądziku, wyprysków
  • Niedobór retinolu może również wpłynąć na powstawanie zmarszczek. Beta-karoten, który jest produktem wyjściowym do syntezy tej witaminy ma zdolność do wiązania wolnych rodników. 

Nadmiar witaminy A

Hiperwitaminoza to przedawkowanie witamin w organizmie, które również jest możliwe. Najczęstsza przyczyną nadmiaru związków chemicznych jest nieodpowiedzialne stosowanie suplementów diety, które kładą nacisk na stężenie witaminy A. Ponieważ związek ten magazynowany jest w wątrobie może okazać się toksyczny dla zdrowia całego organizmu. Najczęściej wymieniane objawy hiperwitaminozy witaminy A to:

  • Nudności, wymioty
  • Nadpobudliwość
  • Częste bóle głowy, stawów oraz mięśni
  • Powiększenie się wątroby
  • Zmiany skórne
  • Mniejsza zawartość wapnia w kościach

Witamina A - produkty

Występujące w żywności związki chemiczne w tym witamina A posiadają rozmaitą aktywność biologiczną. Karotenoidy są mniej przyswajalne i wykorzystywane z produktów spożywczych niż retinol. Według specjalistów, spożytkowanie beta-karotenu jest aż 6-krotnie mniejsze niż retinolu, a innych karotenoidów nawet 12-krotnie. Jakie powinno się stosować produkty, które będą dostarczać witaminę A? Są to przede wszystkim: mleko, sery dojrzewające, jaja, łosoś, makrela wędzona, masło, marchew, brokuły, papryka czerwona, pomidor, brzoskwinia czy śliwki. 

Komentarze (0)